Com es coneix Catalunya al món?

Anàlisi de l’1 de gener al 20 d’octubre de 2015.

Fa uns any ens van llançar algunes preguntes: Com es coneix Catalunya en el món? Quan parlen sobre nosaltres, de què parlen?
Per a respondre, vam decidir posar en marxa una escolta activa en l’àmbit digital amb diferents queries: Catalunya, Catalonia, Catalunya… L’objectiu era recollir totes les formes en les quals algú pot referir-se a Catalunya però evitar termes que poguessin portar a ambigüitats (com CAT 🐱)

Com ho vam fer?

Durant deu mesos vam recollir i analitzar més de 2 milions de notícies i articles de 103 països. L’estudi es va realizar com un reportatge d’actualitat, en versió digital i radiofònica, per als serveis informatius de Catalunya Ràdio.
La complexitat de l’anàlisi semàntica en tants països va permetre obtenir molts insights de valor sobre el branding de Catalunya a tot el món. Sens dubte, si hi ha una cosa per la qual el món ens coneix és l’esport. I no, no va ser (només) pel Barça.

El concepte amb el qual més es relacionava Catalunya durant els mesos que es va realitzar l’estudi era Fórmula 1 i, en concret, el Gran Premi d’Espanya, que es va celebrar en el circuit de Catalunya-Barcelona. Unes altres de les paraules que més es van repetir en relació a la temàtica van ser noms com els de Fernando Alonso o Lewis Hamilton.

El Barça, com un altre dels principals ambaixadors de Catalunya en el món, va ser el segon dins del grup d’esports. Encara que la força mediàtica del club va més enllà de la seva localització, es van recollir fins més de 30.000 impactes en els quals s’associaven Catalunya i el Barça. Unes altres de les paraules més repetides en aquesta categoria: Messi, Pep Guardiola, Neymar.

Alguna cosa que no sigui esport?

A més de l’esport, detectem dos grans grups més entre els impactes en mitjans digitals: la situació política de Catalunya (no sols pel ‘procés’) d’una banda i la marca Barcelona com a representant de tota la regió per l’altra.

Qui parla de nosaltres?

Durant l’estudi, Catalunya va ser especialment present en els mitjans digitals de cinc països: França, els Estats Units, Veneçuela, Alemanya i Mèxic. Cada país va tenir els seus propis motius particulars per a parlar de la regió. Per exemple, mentre que a França els conceptes més esmentats van ser Barcelona, independència i Messi, als Estats Units principalment van destacar paraules relacionades amb Fórmula 1.

Tens alguna idea en la qual creus que podem col·laborar? Escriu a info@sibilare.com.

Dades analitzades:

notícies