El que Ibai Llanos ens ensenya sobre detectar influencers

maig 27, 2021 | Blog, Data Analytics

Si encara no t’han vacunat al maig i ja saps fer-te un nus als cordons sense ajuda, és molt possible que hagis sentit parlar, o que almenys et soni d’alguna cosa, Ibai Llanos. Més encara després d’aconseguir per primera vegada que unes campanades retransmeses per un canal alternatiu als mitjans tradicionals hagin aconseguit tenir un èxit considerable.

Èxit que van compartir amb diverses marques (Colacao, Doritos, Domino’s Pizza i Movistar) que van decidir apostar per aquest format alternatiu en un canal “nou” com és la plataforma de streaming Twitch. En termes publicitaris es podria dir que la campanya va funcionar, ja que les campanades van arribar a aconseguir un total de 550.000 persones a les 00.00. Si això es pogués traslladar al share televisiu estaríem parlant d’un share equivalent al doble de l’audiència de Cuatro (269.000 i 1.2%) i a més la meitat de la de la Sexta (968.000 i 4.3%).

El públic de Ibai no és un públic qualsevol, si no que es tracta d’una de les audiències més cares de comprar en publicitat pel seu difícil accés: joves que amb prou feines veuen els canals de televisió tradicionals. A més, Ibai té una audiència molt compromesa que reacciona massivament a qualsevol contingut que el basc publiqui en qüestió de segons. És comú veure que en cada publicació nova d’Ibai, diverses marques es llancen a interactuar amb ell per a intentar guanyar visibilitat entre la seva audiència. La veritat és que aquesta tasca és més aviat poc efectiva arribats a aquest punt. Un tuit d’Ibai acumula centenars de mencions en pocs minuts pel que la visibilitat aquí és mínima. Aquest últim punt hauria de ser el punt que portés a la reflexió que s’haurien de fer les marques entorn del fenòmen d’Ibai.

La clau no és tant ser capaç de pujar a la seva onada, que també, si no aconseguir la capacitat d’anticipar-se a la següent gran onada. És d’aquesta manera com les marques poden arribar a guanyar visibilitat a un cost molt més baix i amb una fidelitat molt més alta per part de l’estrella. Pensem per un segon en esportistes joves. Al minut d’aconseguir una certa notorietat totes les marques, especialment les de roba esportiva, es barallen per ser els primers a fitxar-lo. És per això que una bona estratègia de treball amb influencers ha d’estar sempre atenta a la següent gran onada, per a poder-la cavalcar abans que ningú i poder ser el primer en aconseguir el fitxatge estrella. Per a poder detectar a aquests perfils, sobretot quan estan interessats o són afins a la teva marca, dues eines són especialment útils. Aquestes són d’una banda l’escolta activa i de l’altra la clusterització de la conversa. Amb aquestes eines és més que possible ser la primera marca a fitxar el pròxim “Messi” de l’entreteniment. Si seguim amb el símil futbolístic, quin gran equip no té en el seu planter un exèrcit d’observadors per intentar aquesta proesa?

Adrián Becerra

Adrián Becerra

Soci - CTO